3 Diet Tips για την #stayhome περίοδο που διανύουμε
1. Τι χρειάζεται να τρώμε στη περίοδο της καραντίνας και του εγκλεισμού – lockdown . Ποια τακτική θα βοηθούσε περισσότερο
Αυτή είναι μία δύσκολη περίοδος για όλους μας, ενήλικες και παιδιά. Επομένως, καλό είναι να πορευτούμε στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής . Αυτό σημαίνει κατανάλωση φρούτων , λαχανικών, οσπρίων, ψαριού και λευκού κρέατος .Ακόμα, καλό είναι να αποφεύγονται τρόφιμα όπως ζυμαρικά και γλυκά και τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη καθώς και οι επεξεργασμένες τροφές . Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με μελέτες η κατά 10% αύξηση της κατανάλωσης πολύ επεξεργασμένων τροφών συνδέεται με 12% αύξηση του κινδύνου γενικού καρκίνου και 11% αύξηση του καρκίνου του μαστού. Επομένως , είναι επιτακτική ανάγκη να αποφεύγουμε τα έτοιμα προιόντα ζύμης , τα αναψυκτικά , τα τυποποιημένα αλμυρά και γλυκά σνακ. Τέλος , βοηθά πολύ η κατανάλωση νερού 8-10 ποτήρια νερό και το καθημερινό περπάτημα ,δηλαδή 45 ‘/ημέρα .
2. Πως μπορούμε να έχουμε σταθερό βάρος και τι συμβαίνει με την συναισθηματική υπερφαγία
Η διαχείριση και σταθερότητα του σωματικού βάρους σε όλα τα στάδια της ζωής αποτελεί επιτακτική ανάγκη . Η εξισορρόπηση της ενεργειακής πρόσληψης και της ενεργειακής δαπάνης αποτελεί την βάση της διαχείρισης του βάρους μας καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας . Επομένως , η εφαρμογή μιας υγιεινής δίαιτας και σωματικής δραστηριότητας με στόχο τη προαγωγή της υγείας , το συχνό ζύγισμα καθώς και η καλή ψυχολογική κατάσταση του ατόμου βοηθούν στη σταθερότητα του βάρους μας ακόμα και στη περίοδο του εγκλεισμού . Επίσης , η διατροφική εκπαίδευση και οι αλλαγές στο τρόπο ζωής του ατόμου , βοηθά στη συνειδητοποίηση της σωστής διαιτητικής συμπεριφοράς προκειμένου να επιτευχθεί η διατήρηση του σωστού βάρους αποτελεσματικά.
Όσον αφορά τη συναισθηματική υπερφαγία , εστιάζεται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα ( γλυκά, πολύ αλμυρά σνακ ) ,χωρίς να υπάρχει πραγματικό αίσθημα πείνας και για να καλύψει άλλες ανάγκες του ατόμου , που έχουν να κάνουν με τη ψυχολογία του .
Οι στρατηγικές οι οποίες είναι καλό να εφαρμόζονται , περιλαμβάνουν τη διατροφική συμβουλευτική , τη διαιτητική αντιμετώπιση , την ατομική και ομαδική θεραπευτική ψυχοθεραπεία και την φαρμακευτική αντιμετώπιση , εφόσον κρίνεται απαραίτητο και χρειάζεται. Έτσι , με την αυτοαποδοχή , τη βελτίωση της εικόνας του σώματός μας , την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και την βελτίωση της διατροφής μας γενικώς, μπορούμε να θεραπεύσουμε και να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους επεισόδια.
3. Πόσο τελικά βοηθά η Νηστεία. Τι χρειάζεται να προσέξουμε διατροφικά την ημέρα του Πάσχα
Σύμφωνα με μελέτες , η νηστεία έχει πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία . Πρώτον , γιατί στηρίζεται στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής . Αυτό σημαίνει κατανάλωση φρούτων , λαχανικών , οσπρίων , ξηρών καρπών , ακόμα κ ψάρι , όπου επιτρέπεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του σωματικού βάρους ,της υπέρτασης, της χοληστερόλης καθώς και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα . Επομένως ,βασιζόμαστε σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες , αντιοξειδωτικά , βιταμίνες που μόνον θετικά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας .
Όσον αφορά την ημέρα του Πάσχα , καλό είναι να μη ξεχάσουμε την ισορροπία στο πιάτο μας , αυτό σημαίνει τη κατανάλωση πρωτείνης, υδατάνθρακα αλλά και λίπους στη σωστή ποσότητα . Σίγουρα , η σωστή μερίδα , ( κρέας , σαλάτα , ρύζι ) αλλά και η προσοχή στη κατανάλωση αλκοόλ , αποτελούν επιτακτική ανάγκη , για να μη καταλήξει το «Πασχαλινό μας Πιάτο» μια θερμιδική βόμβα . Τέλος , να τονίσουμε τη σπουδαιότητα της άσκησης ειδικά αυτές τις μέρες , τη κατανάλωση νερού και τις after Easter detox-diets , σύμφωνα πάντα με τις συνθήκες .
Η Κατερίνα Μιχαλάκα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΔΙΠΑΕ , με ειδίκευση στη Κλινική Διαιτολογία .